Grad Sinj

Što sve možete posjetiti?

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sinja, živopisna skulptura alkara kopljanika na konju koji je rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Postavljena je 1965. na početak Alkarskoga trkališta, staze gdje se odvija viteška igra Alka. Osim po Alci, Alkarsko je trkalište poznato i po dvoredu kestena posađenog u spomen na unovačene vojnike koji su otišli u rat 1917. Godine. Broj stabala jednak je broju momaka koji su otišli.

Slika Sinjske Gospe Crkva Čudotovorne Gospe Sinjske, znamenito marijansko svetište u Sinju, Dalmacija. Građena je od 1699. do 1712. godine i do danas je zadržala svoj izvorni izgled. U crkvi se nalazi slika Gospe Sinjske, naslikana u 15. ili 16. stoljeću, koju su Sinjani okrunili krunom u znak zahvalnosti za pobjedu nad Turcima 1715. godine.

Arheološka zbirka Franjevačkoga samostana u Sinju spada među najstarije i najvrjednije zbirke u Hrvatskoj. Utemeljena je 1860. godine marljivošću i žarom fra Ante Kostantina Matasa, velikoga humanista i preporoditelja, ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Etnografska zbirka sadržava predmete vezane za narodni život i običaje sinjskoga kraja. Ističu se izvrsno sačuvane narodne nošnje koje su zbog uvjeta u kojima se čuvaju zadržale izvorni intenzitet boje.

Muzej Sinjske alke svojim stalnim postavom doseže najviše muzejske standarde, prezentacijske i tehnološke, te tako staje uz bok ostalih vrhunskih muzeja u Republici Hrvatskoj. Muzejski postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara te alkarske statute i pravilnike koje donosi u suvremenoj digitalnoj formi. Sam prostor je inkorporiran u centralni dio Alkarskih dvora, kao poveznica od ulaza Petrovac na jugu do Vojvodinih prostorija na sjeveru.

Fontanu na Pijaci, poznatija kao FUNTANA podigao je načelnik Antonio Buglian 1852. godine. Godinu kasnije Pijaca je popločana, a postavljeni su i ferali, željezni rasvjetni stupovi.

Muzej Cetinske krajine – Sinj je središnje mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine. Osnovan je 7. srpnja 1956. godine kao Gradski muzej - Sinj. Kako se djelatnost Muzeja odvijala na širem području grada Sinja te obuhvaćala područje cijele tadašnje sinjske općine, 1963. godine mijenja naziv u Muzej Cetinske krajine - Sinj. Od utemeljenja Muzej je smješten u istoj zgradi, spomeničkom objektu Palacina, koja je dio povijesnog sklopa s obližnjom tvrđavicom Kamičak.

Utvrda Kamičak sagrađena je 1712. godine na istoimenom vapnenačkom brežuljku u samom središtu grada Sinja. Nalazi se nasuprot glavnih vrata crkve Gospe Sinjske, tik do stražnjih dvorišta kuća koje sa zapadne strane gledaju na samu Pijacu, glavni gradski trg i šetnicu. Utvrda je zvjezdolikog tlocrta, opasana i ozidana zidinama te pošumljena borovima još 1890. godine. Utvrda je povezana s Kvartirima, to jest današnjim Alkarskim dvorima a prije vojarnom za konjicu iliti kvartirom. Na vrhu utvrde nalazi se kula sa satom, nekada davno promatračnica s koje se osmatralo na Sinjsko polje radi možebitnih navala osmanlija i sličnih pogibelji.

Ostatci stare tvrđave, među Sinjanima poznate jednostavno kao Grad, i danas nakon stoljeća vjerno bdiju nad sinjskom varoši. Bila je utočište puku i vojnicima kod turskih najezdi, čuvala i štitila nejake, opirala se osvajačima. U središtu se nalazila crkva sv. Mihovila u koju su, na oltar sv. Barbare, franjevci iz Rame položili dragocjenu i čudotvornu sliku Gospe od Milosti. Zagovorom fra Pavla Vučkovića, u naselju ispod tvrđave 1699. počinje gradnja crkve sv. Marije, koja je dovršena 1712.

Nadgrobni spomenik sedmogodišnjeg rimskoga dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima, simbol prave kožnate lopte, smatra se čvrstim dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Pronađen je na nalazištu Tilurium, na lokalitetu Gardun, a datira iz 2. stoljeća. Danas se nalazi uzidan u pročelje kamene kuće u sinjskoj Vrličkoj ulici.

Monumentalna skulptura s vodoskokom, autora Sinjanina Ive Filipovića Grčića, smještena je u središte Gradskoga parka. Naglašene simbolike, predstavlja trojicu Sinjana koji na podignutim rukama drže alku. Obučeni su u mušku sinjsku narodnu nošnjus.

Lik djevojke koja pije vodu na izvoru prva je javno postavljena skulptura Stipe Sikirice (1957.). Među Sinjanima je poznata kao Luca. Nalazi se u zelenoj oazi u centru grada, odmah do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske.


Odmorite se u miru i tišini kuće za odmor Villa Danica koja se nalazi 10km od grada Sinja (40km do mora).